BİLGİSAYAR VERİ KURTARMA

Bilgisayar veri kurtarma konusu genellikle üzerinde sürekli çalışılan ve dosyalar kaydedilen bilgisayarlarda biriken kişisel veriler, iş verileri, şahsi arşiv, resim, müzik, Word, Excel, iş dosyaları gibi tüm dosyaların var olan bilgisayar alınarak harici bir hafıza kaydedilmesine verilen addır.
Düzgün sorunsuz çalışan bilgisayarınız zaman zaman anlık olarak açılmama problemi, virüse bağlı olarak çökme, donanımın arızalanmasından kaynaklanan açılamama, yedeklenmenin hiç yapılmaması gibi sebeplerden ortaya çıkmakta olup verilere her istenildiği durumlarda ulaşılamamadan oluşur.
Sağlıklı bir veri güvenliği için verilerinizi kısa periyotlar halinde yedeklemeniz ve harici medyalara kopyalamanız gerekir. Bu görevi yapabilen bazı otomatik programlar, iş yeri serverları gibi depolama çözümleri olduğu gibi USB flash disk veya harici harddisk gibi çözümlerde yedeklemeye yardımcı olabilir.
Şahsi verilerinizi de yedeklemeniz önerilen bir durumdur. Günlük hayatımıza cep telefonlarının girmesi ile özel hayatınızda dosya alışverişi çoğalmıştır. WhatsApp, Telegram gibi programlar ile sürekli birilerine dosyalar göndeririz veya birilerinden çeşitli dosyalar tarafımıza gelir. Bu dosyaların bilgisayarınızda uzun dönem depolanması hem disk alanınızın dolmasını sağlar hem de bilgisayarınızın yavaş çalışmasına sebebiyet verebilir. Bu gelen giden trafiğinde yedeklenmesi, bazen geriye dönük dosya aramalarınız için size zaman kazandırabilir.
Bilgisayarların donanıma bağlı çökmeleri ile de veri kurtarma zorlaşabilmektedir. Tamamen açılamayan bir Windows’un masaüstünde şifre ile korunan veriler dışarıdan yüklenen programlar ile alınması olasılığı bazı durumlarda vardır. Bu veri kurtarma yazılımı çok detaylı farklı bir çalışma mantığına sahip olduğu için en az 2-3 gün sürebilmekte ve sonucunda verilerin tamamına ulaşamama ihtimali vardır. Bazı bilgisayar veri kurtarma şirketleri sadece bu amaca yönelik çalışıp yüksek meblağlarda ücretler talep edebilmektedir.
Bir yanıt yazın